در دهههای گذشته، علم الکترونیک با پیشرفت فراوان خود، تأثیر زیادی بر تکنولوژی و زندگی روزمره افراد گذاشته است. از آنجا که عمدهٔ دستاوردهای این علم در دامنهٔ انتقال و پردازش اطلاعات قرار دارد، توسعه و بهبود عناصر الکترونیکی بسیار حائز اهمیت بوده و یکی از این عناصر کلیدی، ترانزیستور است.
ترانزیستور به عنوان یکی از مهم ترین قطعات الکترونیکی است و به عنوان یک قطعه کنترلی حیاتی و مهم در قطعات برد الکترونیکی به شمار می رود. ترانزیستور بهعنوان ابزاری اساسی در برد الکترونیکی، نقش مهمی در تقویت سیگنالهای الکتریکی، سوئیچکردن و ایجاد تغییرات در جریان الکتریکی دارد. این قطعه کوچک به دلیل قابلیت کنترل قدرت الکتریکی با ولتاژهای کم و انجام عملیات الکترونیکی پیچیده، به سرعت در تکنولوژی مدرن رشد کرده و توسط مهندسان الکترونیک در طراحی انواع دستگاهها مورداستفاده قرار می گیرد.
برای خرید ترانزیستور لازم است در مورد آن اطلاعات کاملی داشته باشید. در این مقاله بررسی می کنیم که ترانزیستور چیست و چه کاربردی دارد؟ همچنین در مورد انواع ترانزیستور و نحوه تست ترانزیستور با مولتی متر نیز توضیح می دهیم.
ترانزیستور یک قطعه الکترونیکی است، که به عنوان سوئیچ یا تقویتکننده سیگنال الکتریکی عمل میکند. این دستگاه از سه لایهٔ نیمههادی تشکیل شده است: لایهٔ نوع N (مثبت)، لایهٔ نوع P (منفی) و لایهٔ نوع N یا P دیگر (که به ترتیب به عنوان کلکتور، بیس و امیتر شناخته میشوند).
کارکرد اصلی ترانزیستور بر اساس جریان الکتریکی است که از امیتر به کلکتور جاری میشود و با اعمال ولتاژ به بیس این جریان از امیتر به کلکتور کنترل میشود. این ویژگی به ترانزیستور این امکان را میدهد که به عنوان یک سوئیچ یا تقویتکننده سیگنال الکتریکی عمل کند.
شاید برای شما جالب باشد: نام قطعات الکترونیکی با عکس
برای اینکه بتوانید به درستی از ترانزیستور در مدار الکترونیکی استفاده کنید، باید بدانید که ترانزیستور چیست و چه کاربردی دارد؟ ترانزیستور کاربرد های زیادی دارد از جمله :
ترانزیستور هم در مدارات الکترونیک آنالوگ و هم در مدارات الکترونیک دیجیتال کاربردهای بسیار وسیعی دارد.
در مدارات آنالوگ ترانزیستور در حالت فعال کار میکند و میتوان از آن به عنوان تقویت کننده یا تنظیم کننده ولتاژ (رگولاتور) و… استفاده کرد.
و در مدارات دیجیتال ترانزیستور در دو ناحیه قطع و اشباع فعالیت میکند که میتوان از این حالت ترانزیستور در پیاده سازی مدار منطقی، حافظه، سوئیچ کردن و… استفاده کرد.
قبل از اختراع ترانزیستور از لامپ های خلا استفاده می شد. با ظهور ترانزیستور، که آنرا بزرگترین اختراع قرن بیستم می دانند، راه برای پیشرفت های الکترونیکی باز شد. امروزه هر دستگاه الکترونیکی حداقل از یک ترانزیستور به عنوان اجزای اصلی برخوردار است. ترانزیستور ها واحد سازنده تراشه ها هستند. رایانه و تلفن همراه و سایر دستگاه های الکترونیکی بدون ترانزیستورها وجود نداشتند .ترانزیستور مانند تجهیزات مخابراتی و سایر قطعات برد الکترونیکی از مزیت های بیشماری برخوردار است. در ادامه به بررسی مزایای ترانزیستورها می پردازیم:
برای اطلاعات بیشتر: سلف چیست
ترانزیستورها اجزای اصلی در مدارات الکتریکی هستند که به منظور تقویت و کنترل جریان الکتریکی استفاده میشوند. انواع مختلف ترانزیستورها ویژگیها و کاربردهای متفاوتی دارند. شناخت انواع ترانزیستور برای سفارش و خرید مناسب ترین نوع بر اساس کاربری مورد نظر مهم می باشد.
در این قسمت انواع ترانزیستورهای قدرت را بررسی می کنیم. ترانزیستورهای قدرت، نوعی از ترانزیستورها هستند که برای کاربردهای با توان (قدرت) بالا مورد استفاده قرار میگیرند. این ترانزیستورها قادر به کنترل و تقویت جریانها و ولتاژهای با مقادیر بزرگتر هستند و بهطور معمول در دستگاهها و سیستمهایی با توان بالا، مانند اینورترها، منابع تغذیه، الکترونیک قدرت و سیستمهای توزیع انرژی به کار میروند. در ادامه به بررسی انواع ترانزیستور و کاربرهای آن ها می پردازیم:
BJT یکی از انواع ترانزیستورهای قدرت است، که دارای دو پیوند P-N می باشد و به همین دلیل به آن ترانزیستور پیوندی دو قطبی گفته می شود. ترانزیستورهای BJT که ترانزیستورهای اولیه بودند خود به دو گروه ترانزیستورهای NPN و PNP تقسیم می شوند. برای طراحی و ساخت ترانزیستور NPN باید در بین دو نیمه هادی نوعN ، یک نیمه هادی نوع P قرار داده شود. به همین ترتیب نیز برای ساخت ترانزیستور PNP که یکی دیگر از انواع ترانزیستورهای الکترونیکی است باید در بین دو نیمه هادی نوع P یک نیمه هادی نوع N قرار دهیم. کنترل BJT ها توسط جریان انجام می شود. ترانزیستورهای همپلر برای تقویت جریان و کنترل سیگنالهای الکتریکی در مدارهای الکترونیکی استفاده میشوند.
یکی دیگر از انواع ترانزیستورهای قدرت، ترانزیستور FET است. این نوع ترانزیستور دارای سه ترمینال و قطعه ای نیمه هادی می باشد. سه ترمینال این قطعه گِیت (Gate)، سورس (Source) و دِرِین (Drain) نام دارند. ترمینال دِرِین (Drain) با کلکتور، ترمینال سورس (Source) با امیتر و ترمینال گیت (Gate) نیز با بیس هم ارز می باشند.
برای طراحی و ساخت این نوع از ترانزیستور باید از یک نیمه هادی ( نیمه هادی نوع N و یا نیمههادی نوع p) استفاده شود. کنترل این قطعه توسط ولتاژ انجام می شود. هدایت جریان نیز به وسیله حامل های حفره ای و یا حامل های الکترونی اتفاق می افتد. به همین دلیل به آن ها تک قطبی گفته می شود، زیرا به صورت همزمان توسط الکترون ها و حفره ها انجام نمی شود.
FET ها در مقایسه با BJT ها نویز بسیار کمتری دارند زیرا در FET ها جریان در مسیری که هیچ پیوندی ندارد هدایت می شود. همچنین در در FET ها ولتاژ ورودی ترمینال گیت، ولتاژ خروجی را کنترل می کند. این نوع ترانزیستور به دو گروه ترانزیستور اثر میدانی( MOSFET) و ترانزیستور پیوند اثر میدانی ( JFET ) تقسیم می شود، که هر کدام کاربرد مخصوص به خود را دارند.
برخی از مهم ترین ویژگی ها و مزایای FET ها به عنوان یکی از انواع ترانزیستور الکتریکی عبارتند از :
برای کم کردن تاثیر بار در مدارها می توانیم از FET ها استفاده کنیم. علاوه بر این از مزایای FET ها می توانیم در ولت متر، اسیلاتورهای تغییر فاز و تقویت کننده های بافر استفاده کنیم.
هرکدام از انواع ترانزیستورها ویژگیها، مزایا و معایب خود را دارند و بسته به نیازهای مدار و کاربردهای خاص، از یکی از آنها استفاده میشود.
انواع مختلف ترانزیستور را می توان بر اساس عملکرد آن ها نیز تقسیم بندی کرد. لیست انواع ترانزیستور بر اساس عملکرد آن ها عبارت است از :
بعد از شناخت انواع ترانزیستور بهتر است به سراغ بررسی کاربرد انواع ترانزیستور برویم. انواع ترانزیستور و کاربرد آنها عبارتند از :
تست ترانزیستور با مولتیمتر یکی از روشهای ساده و موثر برای بررسی عملکرد این قطعه الکترونیکی است. همچنین میتوانید با توجه به مدل و نوع مولتیمتر و ترانزیستور، دستورالعملهای خاص مربوط به دستگاه خود را مطالعه کنید. نحوه تست ترانزیستور با مولتی متر به صورت زیر می باشد. در اینجا فرض میشود که شما از یک مولتیمتر دیجیتال استفاده میکنید.
2.نحوه اتصال به مولتیمتر: رنگهای سیمهای ترانزیستور را بررسی کنید. اکثر مولتیمترها دارای رنگهای قرمز، سیاه، و قهوهای هستند. سر قرمز مولتیمتر را به پایه Base (B) ترانزیستور وصل کنید. سر سیاه مولتیمتر را به یکی از پایههای Collector (C) یا Emitter (E) ترانزیستور وصل کنید.
در این مقاله به سوالات ترانزیستور چیست و چه کاربردی دارد؟ پاسخ دادیم، همچنین انواع ترانزیستور و کاربردهای آن را نیز بررسی کردیم. حالا که به طور کامل با ترانزیستور و انواع آن آشنا شدید می توانید با توجه به نیاز خود مناسب ترین و مقرون به صرفه ترین انواع ترانزیستورهای الکترونیکی را سفارش دهید.
محصولات ما رو در اینجا ببینید .
برای استعلام قیمت و خرید قطعات الکترونیکی روی لینک کلیک کنید.
همچنین انواع مختلف ic های کمیاب نیز تامین و در اختیار مشتریان عزیز قرار داده می شود. برای استعلام قیمت و خرید ic کلیک کنید.
اگر قطعاتی مدنظرتان است که در سایت پیدا نکردید برای سفارش قطعات الکترونیکی از خارج از کشور نیز می توانید اقدام نمایید. مجموعه رسام الکترونیک واردات قطعات الکترونیک را نیز انجام می دهد.
همچنین انواع ترانزیستور نیز در مجموعه رسام ارائه می شود. برای استعلام قیمت و خرید ترانزیستور کلیک کنید.
پتانسیومتر تریمر و مولتی ترن نیز یکی دیگر از قطعات مهمی است که پیدا کردن آن ها در ایران کار سختی است. اما سایت رسام این قطعات را نیز از چین وارد می کند. برای استعلام قیمت و خرید پتانسیومتر تریمر و مولتی ترن کلیک کنید.
همچنین می توانید برای گرفتن قیمت و خرید دیود نیز به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.
خازن اس ام دی نیز از دیگر قطعات کمیاب در ایران می باشد که می توانید برای مشاهده قیمت و خرید خازن اس ام دی به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.
در دنیای پیچیده الکترونیک، تقویت کننده تفاضلی نقشی حیاتی ایفا میکند. این قطعه الکترونیکی که…
در دنیای امروز، نوآوری و بهبود مستمر محصولات و سیستمها از اهمیت ویژهای برخوردار است.…
آردوینو یکی از شناخته شده ترین بردهای الکترونیکی است که در دنیای مهندسی، پروژه های…
تشخیص رگولاتور از ترانزیستور نیازمند درک تفاوت های اصلی بین این دو نوع قطعه الکترونیکی…
همانطور که می دانید، دیودهای مختلفی در سراسر دنیا به مشتریان عرضه می شوند که…
مطالعه و درک عمیق از انواع سنسور دما، از جمله مهم ترین مباحثی است که…
View Comments
ترانزیستورهای سوئیچینگ کوچک موجود دارین ؟
سلام و درود،انصافا اطلاعات خوبی ارایه کرده اید، در صورت امکان بخشی را اضافه فرمایید که شخص کم اطلاع بتواند در تعمیر یا ساخت بعضی مدارها از ان کمک بگیرد، مثلا کدام ترانزیستورها در ساخت دیمر ac 220ولت قابل استفاده است، به نظر من بسیار مفید خواهد بود.🌹
وقت بخیر
ممنون میشم عکس انواع ترانزیستور رو هم به طور کامل روی سایت قرار بدید
سلام
شما در زیمنه واردات ترانزیستور هم فعالیت دارید؟
درود بر شما بله مشکلی نیست