در تعریف اینکه ترانزیستور چیست و چه کاربردهایی دارد گفته می شود که ترانزیستور یک نوعی از قطعات الکترونیکی است و به عنوان یک قطعه کنترلی حیاتی و مهم در قطعات برد الکترونیکی به شمار می رود. در زمان خرید ترانزیستور باید این نکته را در نظر داشته باشید که این بخش روی برد الکترونیکی جای می گیرد. انواع ترانزیستورها جهان قطعات الکترونیکی را احاطه کردهاند. جالب است بدانید انواع ترانزیستورهای قدرت، دارای دو عملکرد اساسی و حیاتی است که شامل سوئیچینگ و تقویتکنندگی می شود.
اجزای ترانزیستور
در کار با ترانزیستور لازم است که بدانید سه ترمینال و یا پایه برای انواع ترانزیستورها تعبیه شده است که با جابجایی طرز قرارگیری اجزای نیمه هادی می توان ترانزیستورهای متنوعی طراحی کرد. یکی از این اجزا، بیس نام دارد که مهم ترین نقش را در فعال سازی ترانزیستور بر عهده دارد. این بخش از لحاظ سایز در مقایسه با سایر ترمینال ها کوچک تر بوده و گیت اصلی این قطعه به شمار می رود که عمل عبور جریان را بر عهده دارد.
بخش دوم انواع ترانزیستور قدرت، کلکتور است که بخش مثبت ترانزیستور بوده و از نظر سایز نسبت به دو ترمینال دیگر بیس و امیتر بزرگتر بوده و پهن تر است. بخش سوم امیتر است که بخش سر منفی ترانزیستور به شمار میرود.
مزایای ترانزیستور
ترانزیستور مانند تجهیزات مخابراتی و سایر قطعات برد الکترونیکی از مزیت های بیشماری برخوردار است که می توان به موارد زیر اشاره نمود.
یکی از مهم ترین مزیت های انواع ترانزیستور قیمت مقرون به صرفه و پایین آن و به تناسب سایز کوک ان به شمار می رود.
این محصول با داشتن حساسیت مکانیکی پایین، یکی از قطعات الکترونیکی مقاوم است. ولتاژ کار پایین و صرفه جویی در مصرف برق، کار با ترانزیستور را بسیار راحت نموده است. از طرف دیگر داشتن عمر بالا و مقاومت خوب این قطعه آن را به یک محصول کاربردی تبدیل نموده است.
سلام امروز میریم سراغ ترانزیستور ها که مهم ترین عنصر تو علم الکترونیک هستن و اطلاعات کاملی در مورد انواع ترانزیستور و کاربرد آنها ارائه می دهیم.
اساس ترانزیستور، یک پیوند P-N معمولی هست ، ترانزیستور یک قطعهی سه پایهی نیمههادی هست که میتونه ولتاژ یا جریان را تحت کنترل بگیره و تنظیم کنه به این معنی که می تونیم از ترانزیستور برای تقویت یا تعویض (تصحیح) سیگنال های الکتریکی یا انرژی استفاده کنیم.
سه تا پایه به نام های بیس ، امیتر و کلکتور داره.
کاربرد های فراوونی از جمله تقویت جریان ، کلید یا همون سوییچ ، تثبیت کننده و … داره.
این قطعه از اون قطعه های پرکاربرد در الکترونیک میباشد. !!!
ترانزیستور قلب تپنده مدارهای الکترونیکی و جزء اصلی تراشه های الکترونیکی را تشکیل می دهند.
چرا به ترانزیستور نیاز داریم؟
ترانزیستور کار تقویت ولتاژ رو برامون انجام میدن و مثل یه سوییچ بین حالت ها و انتخاب های مختلف ما در مدار می باشن همچنین می تواند ولتاژ و جریان سیگنالی که دریافت می کند را تنظیم کند .
مثلا فرض کنید یه گیرنده FM دارین که سیگنالی رو دریافت می کند سیگنال دریافتی شما در طول مسیر از فرستنده تا گیرنده دچار اعوجاج و افت دامنه میشود پس مسلما سیگنال ضعیفی دریافت خواهید کرد که این باعث میشه خروجی مطلوبی نداشته باشین پس لازمه به طریقی سیگنال دریافتی رو تقویت کنیم یعنی قدرت سیگنال رو افزایش بدیم ترانزیستور این کار رو برامون انجام میده
کاربرد ترانزیستور
ترانزیستور کاربرد های زیادی دارد از جمله :
در تقویت کننده ها (تقویت جریان)
در تثبیت کننده ها
به عنوان سوییچ استفاده میشود. (سوئیچ = کلید)
در نوسان سازها (در مدارات اسیلاتور)
در مدارات آشکارساز
در مخلوط کننده ها (مدارات میکسر)
ترانزیستور هم در مدارات الکترونیک آنالوگ و هم در مدارات الکترونیک دیجیتال کاربردهای بسیار وسیعی دارد.
در مدارات آنالوگ ترانزیستور در حالت فعال کار میکند و میتوان از آن به عنوان تقویت کننده یا تنظیم کننده ولتاژ (رگولاتور) و… استفاده کرد.
و در مدارات دیجیتال ترانزیستور در دو ناحیه قطع و اشباع فعالیت میکند که میتوان از این حالت ترانزیستور در پیاده سازی مدار منطقی، حافظه، سوئیچ کردن و… استفاده کرد.
انواع ترانزیستور
با شناخت لیست انواع ترانزیستور و آشنایی با کاربرد انواع ترانزیستور می توانید مناسب ترین نوع را با توجه به کاربری مد نظر خود انتخاب و خریداری کنید. لیست انواع ترانزیستور عبارت اند از :
۱ ترانزیستور دوقطبی پیوندی (BJT )
۲ ترانزیستور پیوند اثر میدانی ( JFET )
۳ ترانزیستور اثر میدانی (FET )
۴ ترانزیستور اثر میدانی( MOSFET)
انواع ترانزیستور چیست؟
انواع ترانزیستورهای الکترونیکی طراحی و تولید شده اند و هر یک از این ها نیز کاربردهای مخصوص به خود را دارند. انواع ترانزیستور الکتریکی را در حالت کلی می توانیم به دو گروه ترانزیستورهای BJT و ترانزیستورهای FET تقسیم بندی کنیم.
ترانزیستورهای BJT که ترانزیستورهای اولیه بودند خود به دو گروه ترانزیستورهای NPN و PNP تقسیم می شوند. نسخه های جدیدتر ترانزیستورها که FET ها هستند نیز به دو گروه MOSFET و JFET تقسیم شده و هر دوی این گروه ها نیز به انواع دیگری تقسیم می شوند. انواع مختلف ترانزیستور کاربرد مختلفی دارد و باید با توجه به هدف مورد نظر خود نوع مناسب آن را انتخاب کنید.
شناخت انواع ترانزیستور
همان طور که اشاره کردیم، BJT یکی از انواع ترانزیستور در الکترونیک است که دارای دو پیوند P-N می باشد و به همین دلیل به آن ترانزیستور پیوندی دو قطبی گفته می شود. یکی از انواع ترانزیستور الکتریکی BJT، ترانزیستور NPN است. برای طراحی و ساخت ترانزیستور NPN باید در بین دو نیمه هادی نوع N، یک نیمه هادی نوع P قرار داده شود. به همین ترتیب نیز برای ساخت ترانزیستور PNP که یکی دیگر از انواع ترانزیستورهای الکترونیکی است باید در بین دو نیمه هادی نوع P یک نیمه هادی نوع N قرار دهیم. کنترل BJT ها توسط جریان انجام می شود.
ترانزیستور و انواع آن
یکی دیگر از انواع ترانزیستور در الکترونیک، ترانزیستور FET است. FET ها دارای سه ترمینال هستند و قطعه ای نیمه هادی می باشند. سه ترمینال این قطعه گِیت (Gate)، سورس (Source) و دِرِین (Drain) نام دارند. ترمینال دِرِین (Drain) با کلکتور، ترمینال سورس (Source) با امیتر و ترمینال گیت (Gate) نیز با بیس هم ارز می باشند.
برای طراحی و ساخت این نوع از ترانزیستور باید از یک نیمه هادی ( نیمه هادی نوع N. و یا نیمههادی نوع P ) استفاده شود. کنترل این قطعه توسط ولتاژ انجام می شود. هدایت جریان نیز به وسیله حامل های حفره ای و یا حامل های الکترونی اتفاق می افتد. به همین دلیل به آن ها تک قطبی گفته می شود زیرا به صورت همزمان توسط الکترون ها و حفره ها انجام نمی شود.
FET ها در مقایسه با BJT ها نویز بسیار کمتری دارند زیرا در FET ها جریان در مسیری که هیچ پیوندی ندارد هدایت می شود. همچنین در در FET ها ولتاژ ورودی ترمینال گیت، ولتاژ خروجی را کنترل می کند.
انواع ترانزیستور و کاربردهای آن
برخی از مهم ترین ویژگی ها و مزایای FET ها به عنوان یکی از انواع ترانزیستور الکتریکی عبارتند از :
- پایداری دمایی بهتر و اتلاف گرمایی کم
- بهره وری بالا
- امپدانس ورودی بالا
- سطح نویز پایین
- تک قطبی بودن
- و …
برای کم کردن تاثیر بار در مدارها می توانیم از FET ها استفاده کنیم. علاوه بر این از مزایای FET ها می توانیم در ولت متر، اسیلاتورهای تغییر فاز و تقویت کننده های بافر استفاده کنیم.
انواع مختلف ترانزیستور
انواع مختلف ترانزیستور را می توان بر اساس عملکرد آن ها نیز تقسیم بندی کرد. لیست انواع ترانزیستور بر اساس عملکرد آن ها عبارت است از :
- ترانزیستورهای ( Uni-Junction (UJT
- ترانزیستورهای سوئیچینگ کوچک
- ترانزیستورهای سیگنال کوچک
- ترانزیستورهای فرکانس بالا
- ترانزیستور قدرت
- ترانزیستور عکس
بعد از شناخت انواع ترانزیستور بهتر است به سراغ بررسی کاربرد انواع ترانزیستور برویم. انواع ترانزیستور و کاربرد آنها عبارتند از :
- کاربرد ترانزیستورهای ( Uni-Junction (UJT به عنوان کلیدهای کنترل شده الکتریکی است.
- ترانزیستورهای سوئیچینگ کوچک برای سوئیچینگ و گاهی نیز تقویت استفاده می شوند.
- ترانزیستورهای سیگنال کوچک اغلب برای تقویت سیگنال های کوچک و گاهی برای سوئیچینگ استفاده می شوند.
- عملکرد ترانزیستورهای فرکانس بالا در سوئیچینگ با سرعت بالا مورد استفاده قرار می گیرد.
- ترانزیستور قدرت در تقویت کننده ها و منابع تغذیه با قدرت بالا کاربرد دارد.
مزایای ترانزیستورها
قبلا به جای ترانزیستور از لامپ های خلا استفاده می شد.
با ظهور ترانزیستور ، آنرا بزرگترین اختراع قرن بیستم می دانند چرا که راه برای پیشرفت های الکترونیکی باز کرده است .
امروزه هر دستگاه الکترونیکی حداقل از یک ترانزیستور به عنوان اجزای اصلی برخوردار است.
ترانزیستور ها واحد سازنده تراشه ها هستند . رایانه و تلفن همراه و سایر دستگاه های الکترونیکی بدون ترانزیستورها وجود نداشتند .
برای استعلام قیمت و خرید قطعات الکترونیکی روی لینک کلیک کنید.
همچنین انواع مختلف ic های کمیاب نیز تامین و در اختیار مشتریان عزیز قرار داده می شود. برای استعلام قیمت و خرید ic کلیک کنید.
اگر قطعاتی مدنظرتان است که در سایت پیدا نکردید برای سفارش قطعات الکترونیکی از خارج از کشور نیز می توانید اقدام نمایید. مجموعه رسام الکترونیک واردات قطعات الکترونیک را نیز انجام می دهد.
همچنین انواع ترانزیستور نیز در مجموعه رسام ارائه می شود. برای استعلام قیمت و خرید ترانزیستور کلیک کنید.
پتانسیومتر تریمر و مولتی ترن نیز یکی دیگر از قطعات مهمی است که پیدا کردن آن ها در ایران کار سختی است. اما سایت رسام این قطعات را نیز از چین وارد می کند. برای استعلام قیمت و خرید پتانسیومتر تریمر و مولتی ترن کلیک کنید.
همچنین می توانید برای گرفتن قیمت و خرید دیود نیز به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.
خازن اس ام دی نیز از دیگر قطعات کمیاب در ایران می باشد که می توانید برای مشاهده قیمت و خرید خازن اس ام دی به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.
در این نوشته با ارائه اطلاعات کاملی در مورد انواع ترانزیستور و کاربردهای آن سعی کردیم تا به سوال ترانزیستور چیست و انواع آن کدامند؟ پاسخ دهیم. حالا که به طور کامل با ترانزیستور و انواع آن آشنا شدید می توانید با توجه به نیاز خود مناسب ترین و مقرون به صرفه ترین انواع ترانزیستورهای الکترونیکی را سفارش دهید.
محصولات ما رو در اینجا ببینید .
ترانزیستورهای سوئیچینگ کوچک موجود دارین ؟
سلام و درود،انصافا اطلاعات خوبی ارایه کرده اید، در صورت امکان بخشی را اضافه فرمایید که شخص کم اطلاع بتواند در تعمیر یا ساخت بعضی مدارها از ان کمک بگیرد، مثلا کدام ترانزیستورها در ساخت دیمر ac 220ولت قابل استفاده است، به نظر من بسیار مفید خواهد بود.🌹